Умните телефони стават все по-умни. Онези, които довчера служеха вярно, днес осъмват... леко оглупели. Заради новите апликации, разбира се. И заради завишените претенции на потребителите. Те искат умните им телефони да реагират все по-бързо и качествено на желанията и навиците им. Новият модел се превръща в задължителен атрибут.

А какво става със старият? Той поема по пътя на овехтелите вещи. Около милиард и половина телефони се продават по света годишно. Което означава, че стотици милиони излизат от употреба. Поправката и повторната продажба представляват малък дял от пазара. Новото си е ново и купувачите се надпреварват да оправдаят тази максима.

А старата електроника отива за рециклиране. Процесът далеч не е от най-чистите. След раздробяването на апарата, той отива за претопяване. Част от ценните метали, в това число злато и паладий, се извличат. Но повечето от материала се изгаря, в съпровод с отделяните хлориди и живачни изпарения. Други умни телефони, които излизат от употреба, поемат път към страни като Гана, Пакистан, Афганистан или Китай. Там те се разглобяват, а извличането на ценните метали става при още по-лоши и опасни за човека и въздуха условия.

Неудобните факти за това замърсяване са известни на мнозина. Въпросът е защо абсурдно неефикасната система продължава да работи в порочен кръг? А отговорът отново е в пазарните факти. Все още е по-евтино металите и минералите да се добиват в мините, отколкото от рециклиране на вече използваната техника. Докато това продължава, производителите на телефони няма да се стремят към дизайн, който позволява лесното разглобяване, поправка и повторно използване на апаратите.

Но не само компаниите и бизнесът носят вина за бясната надпревара на бързо остаряващите модели. Потребителите също имат дял в този процес. Тяхното търсене до голяма степен определя правилата на пазара. Ето защо, преди да се устремят към големите намаления и следващия модел телефон, те би трябвало да се запитат: от какво наистина имам нужда; не трябва ли електрониката да е по-трайна и защо да не настоявам именно за такъв устойчив дизайн?