Къща с паркомясто. Близо до града или в самия град. Съвременна мечта, която заема твърде много място, струва твърде много и претрупва уличните платна и тротоарите с автомобили от всякакъв калибър и на всякаква възраст.

Къщата с паркомясто, обаче, може да заема площ колкото един апартамент. При това тя ще гарантира удобство на собственика ѝ, стига той, тя или те да ценят разумното използване на всяко пространство.

Британският архитект Бил Дънстър предлага достъпно пакетно решение на проблемите с липсата на свободна земя в населените места.

Бил Дънстър, архитект: Къщата е проектирана така, че да се издига над паркомястото. Тя не се нуждае от основи. Може да се монтира директно на място при посочена крайна цена. Така че просто може да си поръчате една.

Къщата върви в комплект със стандартно пространство за паркиране. Но тя не издига колата в култ, а просто я приютява. Иначе удобствата за хората не са спестени. Те разполагат с антре, кухня, дневна, баня, спалня и дори с малка тераса.

Постройката пристига почти сглобена, в две части, които се събират на място. 24 часа след доставката собствениците могат да се нанасят в новия дом. Архитектът Бил Дънстър уверява, че изграждането на повече къщи от подобен тип ще внесе много уют и смисъл в строителството.

Бил Дънстър, архитект: Тази идея всъщност може да промени облика на градовете и да добави нови функции към същестуващите сгради. Например покривите могат да произвеждат енергия и да не се налага да строим атомни централи.

Къщите на Дънсър пестят не само пространство, но и енергия. Консумацията на ток в тях е сведена до минимум, благодарение на новите технологии. А самите къщи произвеждат сами голяма част от енергията, която използват.