Къщи с история. Така ги определят създателите им. Датски архитекти, които искат да докажат, че няма ненужни материали и че строителството умело може да се впише в кръговата икономика.

Край Орхус, Дания, се изграждат 60 общински жилища от рециклирани материали. Фасадата е от корк и е изцяло изработена от използвани тапи от бутилки с вино. Вътрешната изолация е направена от стари дънки.

Датчаните са открили и решение за ненужните пластмасови бутилки.

Александер Коншауг, архитект: Завесите са направени от пластмасови бутилки, които след рециклирането им се оформят като гранули, а от тях се изработват влакната.

Керемидите не изглеждат типично? Причината е, че са направени от отпадъчни материали.

Александер Коншауг, архитект: Да, тези плочи идват от Холандия. Направени са от битови отпадъци.

Да се строи с рециклирани материали въобще не е нова технология; различното при датските къщи е, че компонентите им могат да бъдат използвани многократно.

Александер Коншауг, архитект: Суровините се изчерпват, има все по-малко и малко, така че ние трябва да се научим да ги използваме повторно. Трябва да удължаваме живота им максимално. Независимо, че това е напълно нова технология, трябва да спазват същите изисквания и стандарти като при другите строителни проекти.

Което означава, че в крайна сметка изградените стени, облицовки, изолации и дори мебелировка не отстъпват по качество и издръжливост на стандартно използваните нови материали. С една единствено разлика - този процес решава проблема с натрупването на строителни отпадъци по сметищата.