Те нямат място в сините контейнери за хартия и картон. Хубавите книги живеят дълго и имат способността да лекуват - и душата, и тялото.

Изводите от подробни проучвания са категорични: по рафтовете на книжарниците, домашните и обществените библиотеки хората имат силен съюзник в стремежа си към здравословен начин на живот.

Разположени удобно и отдадени на качествено четиво, различно от всекидневната и често неприятна информация, любителите на книгите допринасят за удължаване на живота си.

Четенето понижава и стреса, отпуска тялото и го настройва за сън, противодейства на болести като Алцхаймер, деменция и умствени разстройства, помага срещу депресия, пробужда щастието и изгражда социални контакти.

В сравнение с други характерни за ежедневието дейности, четенето държи неочаквано благотворни позиции. Проучване сред повече от три хиляди и петстотин европейци установява, че отделянето на хубава книга по три и половина часа и повече седмично намалява стреса с 68 процента спрямо стандартните стойности.

Слушането на музика, например, отнема 61 на сто от стреса, кафе или чай-паузата - с 54 процента, а ходенето пеша - с 42 процента.

Само 6 минути четене нмаляват сърдечния ритъм, отнемат напрежението в мускулите и балансират мозъчната дейност. Четенето улеснява връзките с иначе пренебрегваните мозъчни центрове на разпознаването, взаимовръзките и услужливта памет. Четенето стимулира и мечтите, а какво по-голямо щастие от преследването на мечтата и постигането й...

Списъкът с положителното влияние от хубавата книга е дълъг, а доказателствата - многобройни. Краткият практичен извод е един: настанете се удобно и прелистете страниците с текст, от който тялото и душата ви се нуждаят истински.