Езиците трудно могат да наваксат със собствен превод на модерните понятия. Светът препуска бясно и човек вече не е сигурен дали ако си легне вечер, няма да пропусне последните новости и на сутринта да зяпа глуповато хората, които си говорят за нещо напълно неразбираемо. Новите понятия - от онези, които завършват на "ing", са наши вечни спътници.

Ето ви например "glamping". Производно от английските думи за лукс и къмпинг. Означава точно това - луксозно къмпингуване. Вместо да губи време за адекватен превод, глампингът бързо си е пробил път по цял свят. Определят го дори като един от най-бързо развиващите се сектори на туризма. Защото мнозина искат хем да почиват на палатка, хем да не се лишават от лукса на хотелите. Е, глампингът предлага именно такава комбинация. Недалеч от градовете, но на достатъчно разстояние от тях за глътка въздух и качествена отмора. Около 700 пространства са оформени по този начин в различни точки по света. Едно от тях е край Ню Йорк.

Питър Мак, директор на туристическа компания: Обичаме Манхатън и Ню Йорк. Така че възможността да създадем този градски оазис за нюйоркчани е наистина като реализирана мечта за нас.

До мечтаната почивка на малкия остров близо до Манхатън се стига по вода за броени минути.

Питър Мак, директор на туристическа компания: Гостите трябва да предприемат 7-минутно плаване с ферибот и това е достатъчно за тяхното бягство.

Хубавото на глампинга е, че не изисква специална подготовка и екипировка. Палатките предлагат неочакван комфорт - просторни спални, изискана мебелировка и бани. Ресторантите и кафетата на открито разполагат с вкусно меню, като някои от ястията са приготвени на лагерен огън. Но най-важното, на което залагат подобни обекти, са гледките.

Глампингът гарантира минимален отпечатък върху околната среда. Тази е и причината организаторите на почивките от подобен вид да получават временни лицензи за разполагане на луксозните палатки в близост до защитени природни обекти. Възможността, която те предлагат, е нощувка край забележителностите за хората, които нерядко възкликват "Ех, ако можеше да останем още малко" или "Как ли би изглеждало това през нощта или при изгрев слънце".