При нужда от пример за малка държава, която дава тон за големи решения, Люксембург върши много добра работа. Великото херцогство се е сместило между Белгия, Франция и Германия. В едноименната му столица живеят над 110 000 души. Но всеки ден още 400 000 прииждат по работа. Да не говорим за туристите.

Равносметката по пътищата е във вид на задръствания. Знаете как е - всеки предпочита да кара собствената си кола, но вместо да напредва, стои в задръствания. Тук идва и големият пример на Люксембург. С наближаването на коледно-новогодишните празници, страната е на път да си подари напълно безплатен обществен транспорт за 2019-та.

Решението ще бъде приведено в действие от лятото на следващата година. То следва добре обмислен план. Още тази година Люксембург въведе безплатно пътуване в обществения транспорт за всички граждани на възраст до 20 години. За учениците са осигурени и безплатни автобуси от домовете до училищата им.

Финалният акорд ще бъде премахването на билетите за целия обществен вътрешен транспорт в Люксембург до 2020 година. Това важи и за влаковете, където все още се изясняват подробности като тези как да се запази разделението и достъпа до първа и втора класа.

Така или иначе, във Великото херцогство постепенно надделяват стимулите човек да остави колата си и да се довери на добре развитите и обслужвани линии на обществения транспорт.

Там пък тенденцията за намаляване на вредните емисии е повече от очевидна. Но нека все пак я споменем: електрифициране. С трамваи, хибридни и електрически автобуси, изграждане на пантографи за бързо зареждане на крайна спирка и... всякакви чисти решения за преодоляване на маршрутите - по работа, а и за удоволствие.