Въглероден диоксид... Защо да го дишаме в големи количества, когато може да бъде уловен и превърнат в нещо полезно.... и красиво. Като например в маратонки. Екстравагантната идея е на американска компания, която използва отделените от електроцентрала вредни газове за производство на обувки.

МАРСЕЛ БОТА, изпълнителен директор на компания за производство на обувки: Тези маратонки показват как трябва да се произвеждат обувки в бъдеще. Без да се използват продукти на петролна основа, а да се създават от преработен въглероден диоксид. След като се улови, той се „вкарва" в гумиран материал.

Това са първите маротонки от уловен и прареботен въглероден диоксид. Процесите на преобразуване са няколко и изискват умело боравене с химичните съединения. Но пък резултатът е внушителен.

БЕРК ИЛХАН, дизайнер: Защо избрахме обувки? Защото обувките, и особено маратонките са много важна част от ежедневната мода. Така че, за нас това е прекрасен начин нашето послание да се разпространява.

Авангардна мода или революционно мислене - американските специалисти се надяват да увлекат все повече хора в идеята си.

МАРСЕЛ БОТА, изпълнителен директор на компания за производство на обувки: Ако успеем да вдъхновим хората да променят начина си на мислене за производство, за нас ще е голям успех. Защото не можеш да казваш - Да, аз произвеждам продукт по един не много чист начин, но пък после този продукт ще го рециклирам. Не, трябва да се промени целия процес, като производството трябва да се насочи към въглеродните остатъци.
БЕРК ИЛХАН, дизайнер: За нас това е и борба с предразсъдъци и стереотипи. Да, що се отнася до рециклирането, хората имат много стереотипи.

Създаване на обувки от въглероден диоксид - формулата се оказа успешна. Сега е ред на модните дизайнери да намерят адекватен отговор на научното предизвикателство за улавяне на вредните газове в атмосферата и превръщането им в нещо полезно и красиво.