Те завземат все повече пространство от Земята. Територии, които се превръщат в сметища заради огромните количества отпадъци, които хората изхвърлят. За един френски изобретател обаче пластмасовият боклук се превърна в работно вдъхновение и ресурс за получаване на енергия. Накратко казано Кристофър Кост създаде машина, която превръща отпадъците в гориво. И с готовност обяснява как работи тя.

Кристофър Кост, изобретател: През задния отвор вкарваме пластмасови отпадъци. Във вътрешността има реактор, който се загрява до 450 градуса по Целзий. Той разрушава молекулите на пластмасата до по-леки въглеводороди. При което се получава дизел, бензин, а на повърхността се отделя газ, който се събира в резервоар и може да се използва за загряване на машината. А ето в тези отделения имаме дизел и бензин.

За един месец машината може да преработи 10 тона отпадъци.

Кристофър Кост: От един килограм пластмасови отпадъци се получава литър течност.

Кристофър разработвал машината в продължение на 3 години. Признава, че е трябвало да преодолее много трудности и да намери решения на проблеми, които предизвикват реакции от типа на "няма смисъл да се занимавам с това, няма как да стане, а и да стане, ще е прекалено скъпо и ще отнема много време и енергия". Само че френският изобретател намерил верен път и свързал процесите до крайната цел, така че крайният продукт да се получи с минимален отпечатък върху природата. Защото всеки знае какво се отделя при открито изгаряне на пластмасови опаковки.

Самюел Лебиан, основател на организацията "Земно пробуждане": Идеята беше да накараме хората да ценят по някакъв начин отпадъците. Основната цел на машината е да накара хората да променят отношението си към ненужните предмети. Тя може да е много полезна в развиващите се държави. Може да създаде дори нови работни места.

Кристофър никак не страда от илюзията, че е сътворил съвършената машина. Френският изобретател продължава да я усъвършенства. Той се надява през 2019-та година да създаде модел с размерите на контейнер, който ще произвежда по 40 литра гориво на час.