Миниатюрен дървен компютър! Технологично бижу с размери 16 на 16 на 8 сантиметра, създадено от словашки изобретатели. А каква е тайната на успеха им - екип на обществената словашка телевезия успя да ги открие в Централна Словакия, в подножието на Татрите.

МАРТИН ПЕЧОВСКИ
Аз съм от Банска Бистрица - в сърцето на Словакия. Тук съм роден и винаги ми е било интересно да правя подобни неща. Да, с нашия проект можем да осигурим работа на местните хора, но има и нещо повече - ние можем да направим живота им по-добър.


Да, компютър от дърво, може да звучи странно и дори невъзможно, но словашките изобретатели решили да докажат, че няма невъзможни неща.


ЯН ТУХАРСКИ
Знаете ли старите пластмасови, метални компютри въобще не ни харесват. За това решихме да си направим дървен. Нещо, което да се слее с интериора в дома. Да, в къщите ние има компютри, но те са от метал и пластмаса. А след като излязат от употреба, те създават много отпадъци. С дървения не е така - не е нужно да отива на сметището, защото може да се рециклира.


Изработването на дървения компютър, обаче, въобще не е бърз и лесен процес. Първо се избира материала. Двамата изобретатели предпочитат да работят с бук, дъб или орех. Дървото трябва да съхне по естествен начин, което отнема около 6 месеца. След това се обработва със специален лазер, частите се съединяват и полират. Едно от най-големите предизвикателства е компютърът да издържи на висока температура.

ЯН ТРИНИК -
Това е сензор за температура, който регулира вентилатора, който е вътре в кутията. Вентилаторът работи безшумно.


Успехът не утешава словашките изобретатели - те продължават да усъвършенстват изобретението си.


МАРТИН ПЕЧОВСКИ
Искаме да започнем да произвеждаме и оборудването на компютъра, да направим монитор със зареждаща станция. Тогава няма да са ни нужни тези кабели.


А как ще се отрази производството на дървени компютри на горите? Решението на словашките изобретатели е за всеки произведен компютър да засаждат по две дървета.