Такава, която се побира в раници, сакове и кухненски шкафове. Прилича на обикновен пластмасов плик. Само че има способността да елиминира бактериите във водата. Изобретение на двама датчани, които решили да докажат, че водата може да бъде пречистена и без скъпи и сложни устройства.

Йохан Йенсен, директор на компания за малки пречиствателни уреди: Използваме слънчевата радиация, за да пречистим водата от бактерии.

Просто решение, което дава внушителни резултати.

Алексадер Локе, съдружник в компания за пречиствателни уреди: Да, тази чанта е най-евтината пречиствателна станция. Това е само найлонова чанта, но ако бъде оставена на слънце, тя пречиства водата.

Чантата събира 4 литра вода. Необходимо е да бъде оставена 4 часа на слънце и след това водата става годна за пиене. Торбата наподобява плик за фризер, но съставът на материята, от която е направена, определено е различен.

Йохан Йенсен: Торбите за фризер са добра алтернатива, но проблемът с тях е, че те не са устойчиви.

Датското изобретение вече се използва в Африка.

Алексадер Локе: Работех върху проекта в продължение на 1 година, в лаборатория. Произведох 100 чанти. А после видях как те действат, как помагат на хората в Уганда. Усещането наистина е неописуемо.

Чантата може да бъде използвана около 150 пъти, сочат изчисленията на датските изобретатели. Те продължават да усъвършенстват изобретението си. Надяват се да започнат масово производство и торбите да стигнат до повече райони, в които липса питейна вода.

А що се отнася до цената, тя също впечатлява. Чантата определено си заслужава определението - най-евтината пречиствателна станция, защото струва 3 долара.