Познават го заради музиката. Повечето отдавна са загубили зрението си в служба на хората. Слоновете на Пол Бартън. Британски пианист, който от 20 години свири в център за болни животни в Тайланд.

Започнал случайно. Един ден помолил директора на центъра да занесе пиано там. Искал да се изяви пред друга публика. Казва, че свиренето сред четири стени и стегнат в черен костюм не му допада. И откакто получил разрешение да разположи пианото си сред дървета на центъра, Пол Бартън не спира да свири пред животни.

Пианистът наблюдава как всеки от слоновете реагира различно на музиката. Но е убеден, че на всички тя действа добре. Първият му слушател бил Плара - сляп 45-годишен слон.

Разболял се, след като някогашният му стопанин извадил бивните му и го продал. Раните на Плара се инфектирали и той загубил зрението си. Остатъкът от живота си слонът прекарал в центъра. Харесвал Пол. Винаги идвал при него, докато той свири.

Най-възрастният четириног почитател на пианиста в тайландския център за животни е 80-годишен слон. Тук не липсват и агресивни обитатели. Обикновено ги държат далеч от хората. Но ограниченията не важат за Пол Бартън.

През годините, прекарани на това място, британецът се е научил да разпознава поведението на животните и умело да ги успокоява с музиката на пианото. Казва, че слоновете разпознават човешките емоции. Усещат не само страха, но и любовта на хората.