На лов за пластмаса. По каналите на Амстердам, с електрическа лодка, направена от рециклирани материали. Необичайна разходка в холандската столица, която успешно съчетава полезното с приятното. И която печели все повече привърженици и привлича все по-голям брой туристи.

През изминалата година над 11 000 души са се включили в почистването на каналите. А в мрежите им попаднали над 100 000 пластмасови бутилки. Около 9000 от тях били използвани за изграждането на нова лодка.

"Нищо да не отива на боклука? - такова е убеждението на създателите на проекта. А девиза, който те следват, е "Колкото повече пластмасови бутилки, толкова повече лодки и полезни предмети". Успешна формула на кръговата икономика, която намира реално приложение в холандската столица.

Вече има 10 лодки, направени от пластмасови бутилки, уловени в каналите на Амстердам. Част от рециклираните отпадъци се превръщат в красиви мебели и лампи.

Идеите на холандския отбор от дизайнери и ентусиасти вече стават известни по света. Подобни екипи се организират и в други градове, впечатлени от примера на холандците.

А какво ще стане, когато отпадъците във водите на Амстердам свършат? Амбициите на "ловците на пластмаса" не свършват с този проект. Те възнамеряват да създадат подобни лодки и в други държави.