Ако уредът изглежда познат за мнозина, причините са поне две: или зрителите на „Зелена светлина" са го виждали в издания на предаването отпреди четири години, или вече са попадали лично на надуваемата лампа за спешни ситуации, която се зарежда от слънцето и има изключително широк спектър на приложение.

Уредът беляза бляскавото издигане на стартираща компания в Чикаго. Обвързана с програмата „Дай светлина, вземи светлина", в която се включиха неправителствени организации от цял свят, надуваемата лампа достигна до всевъзможни райони, лишени от електричество по една или друга причина.

Светлина срещу наводнения, земетресения, бедност... Или светлина в сърцето на гората, високо в планината, близо до морето, реката или езерото - там, където кабелите и жиците изглеждат нелепо и не на място. Светлина срещу мрака. Режим на мигаща светлина, когато искаш да те видят и да сигнализираш присъствието си. Светлина, когато искате да видите пътя, правилната врата, лавица или книга.

Надувната лампа осигурява различни режими на светене, зарежда се за няколко часа през деня и в зависимост от разновидностите си, може да работи също по цели часове. Надувната обвивка, към която тя е прикрепена, е направена от водонепропусклив материал, който е 100 процента биоразградим.

Години наред уредът доказваше своята ефективност при всякакви усровия. А напоследък той се появи и в нов вариант - с малка зарядна станция за мобилни телефони. Създателите на последното подобрение разказват, че се вдъхновили за него от съдбата на сирийските бежанци, които освен от подсон и светлина се нуждаят и от постоянна връзка с близките си. Не е чудно, че новият модел на надуваемата лампа отново ще бъде разпространяван с помощта на неправителствени организации.