Насекоми в чинията! Ах, простете за неприятния вид! - ястието може и да не е храна за очите, но пък е решение за справянето с глобалния проблем с изхранването на населението на Земята.

Азиатските кулинарни традиции все по-смело напускат границите на континента и се превръщат във вдъхновение за гастрономите.

Катарина Унгер основател на проекта "Живи ферми": През 2050 година на Земята ще живеят 9 милиарда души. Така че трябва да търсим нови решения за нашето изхранване и за прехраната на бъдещите поколения. Така че насекомите са наистина добра алтернатива на месото. За отглеждането им се изисква малко пространство, малко вода. А и знаете ли, на вкус са добри!

Е, може би е така! Твърдението е на създателката на домашна ферма за насекоми. Катарина от Хонконг започнала да проучва хранителните стойности на насекомите преди две години.

Катарина Унгер основател на проекта "Живи ферми": Насекомите са много хранителни, те са здравословни, богати на фибри, които месото не съдържа.

Загърбете кукулинарните предразсъдъци. Следват рецепти за "протеинови бомби". Независимо от ентусиазма на готвача, ще спестим подробностите за приготвянето им.

Клейтън Уонг, рък. на проекта "Живи ферми": Днес приготвих спагети... Ястието е много хубаво и се готви много лесно.

Хранителен ресурс, който изкушава все повече кулинарни майстори.

д-р Майлс Прайс: За много алтернативни храни са правени проучвания. За животински, за растителни. Но насекомите като алтернативна храна наистина не са добре проучени.

Вероятно поради естественото нежелание за споделяне на рецепти от нещо, което на много места по света не е нищо повече от досадна буболечка. Само че нека не забравяме - в природата всяка форма на живот има смисъл и значение. Хората непрекъснато разгадават и осмислят ролята на различните видове и създания. Едва ли е редно насекомите да се възприемат приоритетно като източник на протеин. Но какво пък - хората са изправени пред нестандартно бъдеще, което със сигурност ще изисква и нетипични хранителни решения.