Салата с щурци, шоколадова торта с ларви? Спокойно, засега тези ястия са в менюто само на полски учени. И не става въпрос за кулинарни забежки, а за търсене на глобални решения. Учените се опитват да открият подходящите рецепти, които биха спасили човечеството от глад, защото според изчисленията до 2050-та голяма част от населението на Земята ще страда от недостиг на храна.

АННА ЗОЛНИЕРЧИК
Що се отнася до икономическия аспект, на малка площ може да се отглежда голямо количество ядлива биомаса. А що се отнася до екологичния аспект - отделянето на въглероден диоксид ще е много по-малък в сравнение с отглеждането на животни.


Освен това, отглеждането на насекоми, ще изисква много по-малко ресурс, твърдят полските учени.


АННА ЗОЛНИЕРЧИК
Можем да ги храним с остатъците от храната. Да, вместо да ги изхвърляте, може да ги давате на насекомите.

А що се отнася до хранителните ползи, полските учени са категорични.

ЙОАНА БИСИАДА
Те съдържат много желязо, калий и натрий.


През следващите десетилетия хората ще трбява да променят хранителните си навици и да се отърват от хранителните си предразсъдъци, смятат полските учени. А как се приема храната от бъдещето от нашите съвременници.


КАРОЛИНА ПОДВИНСКА,
Ако съм напълно откровена, очаквах вкусът да е много по-лош. Но е вкусно и със сигурност ще пробвам отново. А що се отнася до рецептите - много добре се комбнират с ядките и салатите.

ВИТАЛИЙ ЛИНЕЦ, турист
Не знам какво ще ядат хората в бъдеще? Кой знае - след 10-12 години, тази храна може да е популярна, колкото пуканките.


Не трябва да забравяме, че не става въпрос за кулинарна прищявка, а за необходимост, за търсене на решение, как да бъде преодолян глада - припомнят полските учени.