Те са рекордьори по бързо изчезване. Не защото бързо се скриват от погледа ни, а защото наистина чезнат като видове.

Насекомите по цял свят намаляват, а до няколко десетилетия 40 процента от видовете изобщо няма да ги има. Тревогата бие мащабно проучване, изнесено наскоро. В него са отбелязани и причините, които изтребват насекомите.

Франсиско Санчес-Байо, учен от университета в Сидни: Основната причина е разрушаването на местообитанията. Така че вече няма достатъчно подходящи местообитания за насекомите. Друга причина - това са пестицидите. И третата причина - това са промените в климата.

Ето кой понася директно удара на миниатюрно ниво.

Пеперудите са сред най-застрашените. Пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците и влечугите. Пчелите са особено уязвими особено в държавите, познати като развити икономики. Нещата не спират дотук. Вървим нататък по веригата.

Франсиско Санчес-Байо, учен от университета в Сидни: Колко трябва да сме притеснени ли? Много. Поминъкът ни зависи от насекомите - това трябва да е тревожен факт. Производството на храна зависи от насекомите, те опрашват цветята, освен това влизат в хранителната верига на животните. Ако насекомите изчезнат или броят им значително намалее, ще има големи последствия.
"Зелена светлина": Пчели с раници

"Зелена светлина": Пчели с раници

Пчели с раници. Да, идеята звучи екстравагантно, но не става въпрос за модна приумица, а за научна разработка. Изобретение на студенти на Университета...

Те ще засегнат и хората, няма съмнение. Дори и най-високите технологии не могат да предпазят човека от самия него. Така че изводът на учените се налага логично.

Франсиско Санчес-Байо, учен от университета в Сидни: Резултатите са шокиращи. Наистина не може да продължим по начина, по който живеем. Трябва да разберем, че природата ни предупреждава. Това са сигнали, че трябва да променим поведението си.

И още един неприятен, но важен детайл от проучването за десерт. Не всички насекоми намаляват с главоломни темпове. Мухите и хлебарките, например, стават дори по-многобройни. И това въобще не е успокоително.