Рано или късно елементите от зимния пейзаж си идват на мястото. Снегът в планините се захваща по скали и поляни, а утъпканите писти се проточват примамливо по склоновете. Тогава идва времето за преоткриване на всичко, с което човек би могъл да се попързаля. Включително и снегоходките.

Тези снегоходки са доста по-различни от очакваното. Те са в основата на нов зимен спорт - съчетание между ски и кънки. Елементите от приплъзването и пързалянето откриват неизброимо много възможности за скокове, завъртания или слаломиране. Всичко, което напомня за добрите стари мини-ски. Но и много повече. Защото новото зимно забавление осигурява допълнителна стабилност и по-висока скорост.

Защо пък да не ги наречем минималистични ски? Те са разработени от двама чешки изобретатели и любители на зимните спортове. Компактните приставки лесно се напасват спрямо различни номера на обувки за сноуборд или за зимни преходи. Подобно на ските, плъзгащата повърхност разполага с метални кантове.

Корпусът е много здрав и гъвкав, тъй като е подсилен с фибростъкло. В зоната на петата има спирачка за убиване на скоростта. Като цяло снегоходките са леки и много по-лесни за пренасяне от обикновените ски или сноуборда. Побират се в раница или ръчен багаж и лесно могат да влязат в употреба.

Създателите на снегоходките признават, че именно неволята им е подсказала идеята за изобретението. Преди две години Збинек Шуба и Михаел Подешва забравили ските си при пътуване из Алпите и се наложило да приложат онази добре позната на мнозина техника на слизане по склона с притичване и приплъзване направо върху обувките.

Снегоходките за пързаляне не са подходящи за сняг, по-дълбок от 20 сантиметра, предупреждават техните създатели. Но какво пък - дори и при ските се изискват специални умения за каране в пухкав и неутъпкан сняг.