Палсар. Тази дума няма превод. На шведски означава образувания, които се формират в резултат на топенето на вечно замръзналата земя. Звучи прекалено научно. Доскоро този термин се срещаше предимно дебелите книги и в доклади на учени.

Лятото на 2018 година, обаче, се оказа най-горещото в Швеция от повече от век. Жегата изправи хората от северната страна пред нови предизвикателства.

В северните части на Швеция, близо до границата с Финландия, горещините оставиха своите следи. Местните хора казват, че са се появили много нови палсар.

Брита Санел, географ: Ето тук земята се е пропукала. Пермафростът - вечно замръзналата земя, се е стопил. И вместо лед, тук има вода, станало е като блато. Когато земята е влажна се образува много повече метан.

Брита Санел отдавна изучава как промените на климата влияят в тези райони. Казва, че през последните години пейзажите започнали да се променят с тревожна бързина.

Брита Санел: Ако сега измерим температура, ето там, то тя ще бъде около 1 градус под нулата. Това означава, че пермафростът се топи.

Вечно замръзналата земя би трябвало да е скована в лед през цялата година. Затоплянето в Арктика, обаче, е много по-осезаемо в сравнение с другите части на Земята. И ако климатът продължи да се променя със същите темпове, то скоро пермафростът от този район може напълно да изчезне.

А това ще повлече още много необратими процеси. Топенето ще освободи огромни количества въглероден диоксид в атмосферата, които сега ледът съхранява.

Какво може да се направи ли? По тези земи да стане по-студено.

Засега не е ясно кога вечно замръзналата земя ще изчезне от северните части на Швеция. Нито пък какво количество въглероден диоксид ще попадне в атмосферата. Това, което е сигурно, че от Северна Швеция ще изчезнат внушителни пейзажи.