Обувки от ананаси!? Е, да, звучи странно..., но плодът смело навлиза в модната индустрия. Използват се листата му, които са богати на фибри. Стара традиция от Филипините за производството на тъкани, която една испанка преоткри.

д-р Кармен Хиоса: Да, това е материалът, изработен от фибрите в листата на ананаса.

Защо фибрите от ананас ли? Защото са изключително здрави и еластични. В продължение на 8 години Кармен експериментирала и търсела правилната формула, за да получи желания материал. Резултатът показва, че усилията са си стрували.

д-р Кармен Хиоса: Не исках да е със структурата на обикновената кожа, а да е като плетеница от влакна.

За да се изработи един квадратен метър от материала са необходими 460 листа, а те могат да бъдат събрани от 16 дървета.

д-р Кармен Хиоса: Може да ви се струва много - но, знаете ли, че в целия свят 13 милиона ананасови листа отиват на боклука. А тях могат да бъдат изработени 55- милиона квадратни метра кожа.

Кожата от ананасови влакна вече се използва от над 500 фабрики. Интерес проявяват и големи модни компании.

Тимъти Сютън, творчески директор на компания за производство на обувки: Хората са много любопитни към материала. Когато разберат, че е от ананас, започват да го разглеждат, да разпитват.

А какво се случва с материала, когато завали дъжд? Няма проблем, уверява Кармен, защото ананасовата кожа е водоустойчива.

Създаденият от испанската изобретателка материал отговоря на всички характеристики на традиционната кожа и е доказал свойствата си във Филипините.