33 метра под земята. Истинско ъндърграунд пространство. По време на Втора световна война това подземие било използвано като бомбоубежище. Един съвременен майстор-готвач обаче реши да го превърне в оранжерия. Смело решение, зад което стои кулинарен творец с италианско потекло.

Храната е свята и за това с нея не трябва да се правят компромиси - правило, което Фабрицио Паулантонио не нарушава в кухнята. Воден от това убеждение, той търсел нови възможности, за да предлага на клиентите си свежи зеленчуци. Не доставени от магазина, а откъснати току-що от корена. Мисия, почти невъзможна в Лондон. Или пък не съвсем... Защото съществува и вариантът "подземна оранжерия".

За отглеждането на зеленчуци се използва 70% по-малко вода в сравнение с традиционното земеделие. В подземните оранжерии от този тип употребата на пестициди е изключена. За подпомагане на фотосинтезата е монтирано LED осветление, което доставя необходимата светлина на растенията.

Ричард Балард, съосновател на компания за подземни оранжерии: Какво се случва на пазара сега, най-големите ограничения идват от цената на енергията и от цената на работната ръка. А какво ще се случи след 20-30 години, с развитието на изкуствения интелект и роботите. Те ще пренесат трудовия пазар на едно друго ниво. Преди 40 години никой не мислеше за безплатен достъп до информация. А вижте какво се случва сега в интернет. Следващата стъпка е енергията. Същото ще се случи и с енергията.

Оранжерията обаче не е самоцелно създадена. Данните от подземната градина се изпращат в университета Кеймбридж, за да бъдат включени в анализите за търсене на нови земеделски решения заради заплахата от кризата с недостиг на храна.

Градини в бомбоубежищата? Ето още една картина от фантастичните романи, която лека-полека се превръща в реалност. Поне в градовете, където осмислянето на пространствата търси нови и работещи измерения. Подземните градини са един от начините природата да се завърне в гъсто населените места.