Отдали са се на пластмасова детоксикация. Не защото терминът е модерен, а защото им е писнало от пластмасовите отпадъци. Жителите на Зларин. Първият хърватски остров, който обяви пълна забрана на приборите за еднократна употреба от пластмаса.

Решението беше подкрепено, не само от местните власти и природозащитниците. Зад него застанаха също търговците и ресторантьорите.

Иван Табулов, собственик на магазин: Моретата, горите - навсякъде е пълно с тези пластмасови отпадъци. Трябва да се борим, да направим нещо. В противен случай, ние самите ще отровим рибата, растенията, всичко.

Площта на Зларин не е голяма - около 8 кв. км. Жителите му са 300, но през лятото обитателите му надхвърлят 4000.

Зларин посреща туристите с много слънце, обширни плажове и чудни подводни гледки. Следите, които остават туристите, са тонове пластмасови отпадъци. Несправедлива закономерност, която жителите на Зларин са решили да не търпят повече.

Иван Табулов, собственик на магазин: През лятото тук се използват хиляди пластмасови прибори и изделия. Вече намерихме заместители. Предлагаме платнени чанти. Но туристите трудно свикват. Особено чужденците.
Холандец откри нов вид пластмаса, която се рециклира 100%

Холандец откри нов вид пластмаса, която се рециклира 100%

И докато някои се питат, други вече са намерили отговорите. Един холандец е открил начин да заместим пластмасата. Той вече знае как светът да се избав...

Дали ще бъдат глобявани нарушителите? Засега не е ясно, но пък хората от Зларин са твърдо решени да превърнат острова в зона свободна от пластмасови отпадъци.

Ана Роб, участник в проекта "Зларин без пластмаса": Искаме да покажем на хората, че може да се живее и с по-малко. Разбира се, че можем да променим острова, можем да променим цялата страна, но искаме да накараме останалите да мислят като нас.

Усилия, които със сигурност ще бъдат възнаградени. Жителите на Зларин се наслаждават на средно 2700 слънчеви часа в годината. Плажовете там са внушителни, а скоро водите ще получат шанс да се отърват от опасната пластмасова супа и да станат кристално чисти.

"Зелена светлина": Картофени прибори

"Зелена светлина": Картофени прибори

Външният вид на картофите не е прекалено добър? Загърбете естетическите си предразсъдъци. Картофите отново могат да се окажат на масата.