Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността и на хиляди километри от сушата. Там, където влиянието на човека би трябвало да не се усеща. Оказва се, обаче, че пластмасовите отпадъци бавно превземат и тази част от planetata. Ирландски учени установиха, че в организмите на 73 процента от рибите в северозападната част на Атлантическия океан се съдържат drebni пластмасови частици.

Алина Вичорек: Повечето от пластмасовите частици са под формата на влакна. Има влакна от дрехи, които са попаднали във водите след изпиране. Има и частици от рибарски уреди. Но трябва да се направят още много изследвания, за да се установят точните източници на замърсяване.

Сини и черни влакна - това открили учените в повечето риби. Те изследвали над 230 - с всякакви размери - от 3 до 60-сантиметрови. В рибка по-малко от 5 сантиметра били намерени 13 пластмасовици частици.

проф. Джон О`Халорън: Някои от миниатюрните пластмасови частици може да имат отровно покритие. За това въпросът е - от какво са тези частици, как са попаднали в организма и какво се случва когато попаднат в тъканите на рибите.

Миниатюрни пластмасови частици, гарнирани с оцветители и всякакви химикали - това вече е част от менюто на рибите, независимо от местообитанието им. Досега се предполагаше, че поне в организмите на дълбоководните риби няма пластмасови остатъци. Обяснението на учените е, че най-вероятно рибите поглъщат частиците през нощта, когато изплуват на повърхността, за да се хранят с планктон.

Ако пластмасовото настъпление не бъде овладяно, то през 2050-та година пластмасата b океана ще бъде повече от рибите. Песимистична прогноза, за която морските изследователи предупреждават от години. А дали пластмасата ще завладее и хранителното меню на хората - зависи от самите хора.