От три месеца тя ги следва. Наблюдава ги, изучава ги, опитва се да бъде част от тях и най-вече се надява да разбере голямата им тайна. Небесната одисея на жената-лебед е към своя край. След 7 000 километра полет тя вече е във Великобритания, където красивите птици ще зимуват.

Пътешествието на Саша Денч започна през септември от сибирската тундра. С парапланера си тя прелетя над 11 държави, следвайки миграционния път на лебедите. Саша прелетя и над Ламанша и се превърна в първата жена, извършила подобно прекосяване на протока с парапланер.

Пътуването на Саша, разбира се, не мина без трудности. В Сибир тя била спасена от хора, които отглеждат елени, след като двигателят на парапланера ѝ се счупил. Дали Саша се е превърнала в част от ятото? Вероятно. Лебедите не е приемали като заплаха. Авантюристката споделя, че през повечето време птиците дори не й обръщали внимание, сякаш не я забелязвали. Но Саша си спомня за момента, в който се почувствала изключително щастлива. Две птици се насочили към нея. Жената се уплашила, че ще последва сблъсък, но лебедите започнали да летят до парапланера й. В синхрон. Като истинско ято.

В Лондон може и да се радват на лебедите, но не и на Саша. Биоложката не получила разрешение от наземните служби да прелети с парапланера над града. С пътуването Саша се надяваше да разгдае мистериозното изчезване на доста лебеди. През последните години броят им значително намалява. Дали е разгадала загадъчното изчезване? Вероятно скоро ще стане ясно. Следващата ѝ спирка е "Даунинг стрийт" 10. Там Саша Денч ще връчи на британските власти петиция за увеличаване на защитените зони, които лебедите обитават.