Земята след 100 години. Може би така ще изглеждат растенията тогава. Поне в представите на Никол Хон. Инудстриална дизайнерка от Нова Зеландия. Казва, че природата винаги я е вдъхновявала, харесва технологиите и обича да провокира чрез изкуство. За нея то е най-успешния начин да накара хората да надникнат в бъдещето, за да търсят решения на сегашните проблеми.

С тази нагласа Никол е създала колекцията "интелигентни растения". Крехки фигури, изработени с 3d принтер. Тя обаче успяла да им вдъхне енергия и да ги задвижи в ритъм. Тайната на успеха й е четвъртото измерение - факторът време, при който предметите са под въздействието на външни сили.

Артистична провокация, в която законите на природата все още не действат. Няма фотосинтеза, естествените кръговрати са с променен ход, но правила все пак съществуват. Никол Хон е убедена, че в даден момент от еволюцията това ще се случи.

Какво ще стане тогава с истинските растения на Земята?

В представите на дизайнерката те няма да изчезнат. Освен ако и планетата не изчезне. Хон вярва, че в бъдеще ще се създават растения с мисия. Като например "чистачи на корали" или пък "ловци" - растения, които ще преследват вредителите по насажденията. Своеобразна симбиоза, която ще определя нови закономерности.

Също както виртуалната реалност заживява свой собствен живот. Но дори и тогава естествените природни процеси пак ще действат, след като са се доказали в продължение на милиони години.