Кратка анти-стрес терапия за хората от големите градове. Разходка по пасищата край средногорското село Мирково, съчетана с общуване от разумно разстояние с биволи от породата българска мура и крави - представители на незабравимото българско сиво говедо.

Своеволното навлизане в света на свободните пасища не е за предпочитане. Хубаво е да има водач - човек, с когото животните са свикнали. Борис Йотов е идеален вариант - чудесно познава местата, където стадото му пасе и е словоохотлив. Пообиколил света. И навсякъде му било тясно. Дори и отвъд океана. Върнал се с ясната мисъл, че ще се занимава със земеделие. И че трудностите няма да го откажат. Личи си, че е сърцат стопанин, който поставя животните на първо място.

Борис Йотин, земеделец: За да бъде продуктивно едно животно и за да извадиш от него хубав продукт, трябва да го гледаш по начин, който на него да му е удобен.

За Борис това значи - повече свобода и избор на храна за стадото.

Борис Йотин, земеделец: Като си ходи тука по пасището то си знае коя трева му трябва. Дори и шипка като поиска и си взима. Има едни дълги треви, дори и кучетата ги пасат, когато ги боли корем. В обора това не можеш да го видиш. То го боли коремът и си стои там животинката и не може да се разхожда.

Биволите се гледат по-трудно от кравите, но млякото и месото им имат редица предимства, разказва Борис.
Млекото не взима тежките метали, а месото не събира радиоактивни елементи. Другият плюс на биволското мляко е липсата на киселинност. То е много по-трайно и не се разваля лесно. Висока масленост, чудесен цвят, имуностимулант - предимствата му са многобройни. Основният му недостатък е извън пасищата - ниската изкупна цена и високата в магазините. Не е изненадващо, че връзката се къса заради прекупвачите и трудностите малките производители да продават директно. Вместо да викат неволята, хората търсят свой начин да се справят с проблемите.

Борис Йотин, земеделец: Малките населени места, където има стока, почти никой не си купува млеко от магазина. Всички си купуват от ферми, от познати, които гледаме животни. И така ползват истинското млеко.

А за хората от градовете Борис е убеден, че е добре да наобикалят пасищата с децата си, да си припомнят позабравените традиции на земеделието и да опитат от истинските, неподправени със сложна химия продукти.