Пясъчни плажове, заливи с кристално чиста вода, коралови рифове. Да, прилича точно на картина. Само че е съвсем на живо. Цветовете са ярки и неподправени. Сен Мари - малък гранитен остров, който се намира на около 10-тина километра от източните брегове на Мадагаскар.

Някога бил убежище на пирати. Имало стотици. Но историята решила да промени съдбата на Сен Мари. Останали легендите за заровените съкровища и внушителните пейзажи.

Морските биолози твърдят, че едва ли за гърбатите китове има по-любимо място от Сен Мари. Огромни стада се насочват към острова от юни до октомври в търсене на партньор.

Защо избират Сен Мари ли? Защото тук няма хищници.

Природни закони, които никой от Сен Мари не нарушава.

Можете ли да си представите гледката? Един кит тежи около 40 тона. Дълъг е 15-16 метра. Все едно автобус да бъде поставен във вода?

Времето е заличило много от историите за пиратите от Сен Мари. Останало е гробището на морските разбойници, което природата постепенно завладява. Понякога там се отбиват туристически групи. Но основната атракция е наблюдаването на китове.

Те са толкова близо до нас? Как се чувствам ли? Много, много малък.
Вълшебно е. Гледката наистина е вълшебна.

През 2010 г., след изминати близо 10 000 километра край водите на Сейнт Мари се озовава и женски гърбат кит. Тръгването му било засечено от бразилското югоизточно крайбрежие.

В търсене на партньор той е плувал от Атлантическия до Индийския океан. Постижение, което влезе в графата най-дълго пътуване на морски бозайник. Дотогава се смяташе, че на подобна авантюра са способни само мъжките китове.