Велосипедът като обществен транспорт. Десетки градове по света предлагат достъпен, полезен и приятен начин за придвижване в централните, а и не толкова централни райони. Наемът, обаче, включва само градски велосипед. Всеки трябва сам да се грижи за най-важната част от предпазната екипировка, а именно - каската. Затова и допълнителния аксесоар често бива пренебрегван. Неудобство и риск, за избягването на които които вече има чудесно решение.

Благодарение на американката Айсис Шифър. Наскоро дипломиран индустриален дизайнер, тя натрупала опит с велосипедите под наем още докато следвала. Наемала колела в различни градове, но била принудена да си купува скъпи и обемисти каски. Шифър решила да разработи модел, който да е евтин, сгъваем, солиден и да е аботен от материал, който лесно се рециклира.

АЙСИС ШИФЪР:
При проучванията хартията се доказа като материал, който невероятно добре поема ударите.

След година и половина на планове, проекти и тестове се появила каската от картон. Целта на Шифър била тя не само да е здрава, но и да е с отличен дизайн. В разгъната форма каската наподобява структурата на кошер.

АЙСИС ШИФЪР: В обикновената пчелна пита клетките са разположени паралелно, докато тук са поставени радиално, така че да пасват към извивките на главата и да предпазват всяка част - отпред, отзад и отстрани.


Каската на Шифър успешно е преминала тестове в лаборатория в Лондон и отговаря на европейските стандарти за здравина. Допълнителното покритие с препарат против влага я прави устойчива на дъжд. Предвижда се цената на сгъваемия модел да не надхвърля пет щатски долара. Шифър планира изделието й да се предлага в апарати за продажба, в книжарници, будки или магазини в близост до стоянките за обществен велосипеден транспорт. След ползване каската може да се прибира лесно, да се използва повторно, да се предлага на познат или просто да се постави в контейнера за рециклиране на картон. С други думи - тя ще остави минимален въглероден отпечатък, но ще спести много въглеродни емисии, като стимулира ползването на велосипеден транспорт и като избегне преработката на каските от полистирен.