За тях той не е просто топла напитка, а еликсир за постигане на хармония. ... Тя е една от тях - от умелите майстори на приготвяне на чай. Всяко движение, всеки жест в чаената церемония е зареден със смисъл. Многовековна традиция, която китайците сърцато пазят.

За колко време се запарва чая ли? Приготвянето на чай не се измерна в минути. Чаят сам показва кога е готов.

Драконовият кладенец пази много от тайните на китайския чай. Хълмиста местност, която се намира недалеч от град Ханджоу. Китайците казват, че тук расте най-хубавият сорт. Наричат го императорския, защото в миналото се отглеждал само за императорския двор. Легендите разказват, че от тази местност чаената церемония била пренесена в Япония. Първата чаша е за мирис, а втората за удоволствие, обяснява друга майсторка на приготвяне на чай. Тя владее чаената култура на Китайския Север.

Церемониите в различните части на Китай не са еднакви. Но при всички най-важното е как ще бъде запарен чаят.

Търсене на баланс и хармония във всичко. Прилича на алхимия - при правилното съчетаване на съставките се получава еликсир.

Чаят наистина може да лекува, защото съдържа много полезни вещества. Ако човек пие хубав чай и го приготвя добре, може да е по-здрав.

Силата на чая била открита от монаси. Използвали го при медитация. Но с времето, той станал част от живота на всички, а пиенето на чай се превърнал в култура.

Жените, държат чашите, ето по този начин.

Чаят не утолява само жаждата. Той е възможност да се загърби сивотата на ежедневието и да се усети красотата, която ни заобикаля. Чаената култура учи, че миналото и бъдещето не са важни, от значение е единствено настоящият момент. За това и насладата от него трябва да е пълна... За някои пиенето на чай може и да е самотно удоволствие, но силата му се увеличава, когато е споделен.