Скариди се превръщат в... чанти. Не е измислица, нито сюжет от приказка за вълшебства и изпълняване на какви ли не желания. В случая е налице успешен научен опит, извършен в египетска лаборатория. Резултатът е постигнат след няколко години експерименти. Изследванията на учените от Нилския университет са извели ясна формула, която описва превръщането на черупките от скариди в пластмаса.

За да е успешен процесът обаче е необходимо черупките да се изсушат. После те се накисват в разтвор. При обработката му се получава тънък слой биоразградима пластмаса, от която могат да се изработват торбички за пазаруване или опаковки.

ХАНИ ШБИБ, изследовател:
Египет внася около три хиляди и 500 тона скариди. Близо 1000 тона от тях са черупки. Вместо да изхвърляме тези черупки, ние се опитваме да създадем от тях естествен заместител на пластмасата. Ние можем да имаме биоразградими чанти. Черупките, които досега бяха смятани за безполезни, вече са ценен продукт.

Египетските учени са щастливи от успеха си. Убедени са, че той ще задвижи масово производство на чанти и опаковки от биоразградима пластмаса.

АМАЛ АЛ ХУСИЙНИ, изследовател:
Черупките са отпадък, който се изхвърля. Но от тях може да се създаде материал за опаковки и чанти, които са много по-безвредни при контакт с храните. И освен това, те не вредят на околната среда.

Успехът на египетските учени ги кара да търсят и нови приложения и ползи, свързани с открития от тях материал. Сега те се опитват да намерят оптималната формула, която да удължи трайността на храните, поставени в опаковки от биоразградима пластмаса.