Сгради, които сами произвеждат електричество. Идеята въобще не е нова, но британският учен доктор Хасан Бейг реши да погледне на нея от друг ъгъл, като разработи соларни тухли.

Д-р Хасан Бейг, основател на компания за соларни строителни материали: Съвременните сгради поглъщат около 40% от електричеството, което се произвежда в глобален мащаб. И това допринася за около една-трета от въглеродните емисии. Основно за електричеството на тези сгради се използват изкопаеми горива. Отскоро се поставят соларни панели.

Вграждането на фотоволтаичните елементи в стените на сградите определено ще внесе промени в архитектурните и енергийните стойности на всяка постройка. На външен вид тухлите не се много по-различни от традиционните стъклени блокчета. Революционната идея на доктор Хасан Бейг е да постави фотоволтаични клетки вътре в тухлите.

Д-р Хасан Бейг: Поставихме по-малки соларни клетки вътре в стъклените блокове. А на повърхността има оптика. Тя фокусира слънчевата светлина и позволява през целия ден тухлите да я поглъщат. По този начин всяка клетка произвежда много повече електричество.

Прозрачните тухли на доктор Бейг осигуряват електричество, повече естествена светлина и изолация.

Д-р Хасан Бейг: Важна е и естетичната страна, защото тухлите много добре се вписват в архитектурата на сградите.

Според доктор Бейг технологията може да има широко приложение: да осигурява електричество в сградите, да се използва за зареждане на електромобили или пък да складира произведената енергия.

Хасан Бейг: Това е модулен продукт, което означава, че тухлите могат да се свързват в по-големи конструкции. Така ще се изграждат стени, които ще произвеждат електричество, ще пропускат дневна светлина и ще подобряват термоизолацията.

Надеждите на доктор Бейг са през следващата година да започне масово производство на фотоволтаичните тухли.