Соларните лампи отдавна навлязоха в дворовете, в сандъчетата с цветя по балконите, край алеите и прозорците на домовете. Сега, обаче, дойде ред на соларните фонтани да разнообразят водоеми, езера, басейни и дори миниатюрните водни пространства. Слънчевите водоскоци са достъпни за масовия потребител. Те представляват напълно автономна система, която не се нуждае от свързване към мрежата и действа практически навсякъде, където има дневна светлина.

Устройствата са снабдени с миниатюрни фотоволтаични модули. Те са разположени върху подобие на компактдиск и заедно със 7-волтова акумулаторна батерия захранват с енергия малка помпа. Уредът се сглобява лесно и бързо, а веднъж пуснат на вода, започва да улавя слънчевите лъчи и да показва достойнствата си.

Фонтаните разполагат с различни приставки за разпръскване на водата. При оптимално слънчево греене и разположение на плаващия уред, водата може да бъде изтласкана на височина до един метър. С намаляване на светлината, намалява и мощността на фонтана. Вятърът и падащата наоколо вода гарантират постоянното му движение из водоемите. Фонтанът е завидно стабилен, благодарение на добре балансираната тежест в основата му.

Активен през деня, той остава тих и неподвижен през нощта. Но се събужда още с първите слънчеви лъчи. Тогава, когато соларните лампи заспиват... и трупат енергия, за да просветнат отново, щом се стъмни.