Внимание, в града вече има нов участник в движението. Споделената електромобилност дойде и в София. Първо в централната част - точно където й е мястото. С 25 електромобила за споделено ползване, които след два месеца ще се увеличат двойно. И с мрежа от станции за зареждане. Услуга, достъпна за всеки със смартфон, шофьорска книжка и желание да разтовари улиците от ненужния трафик, а въздуха - от вредни газове.

Европейски средства, ентусиазъм и вяра в новия модел са задвижили проекта до този етап. Борбата със скептицизма е трудна, но доверието изглежда взима превес, смята Стефан Спасов - изпълнителен директор на компанията, която въвежда електромобилността в София.

СТЕФАН СПАСОВ, изп. директор на компания за електромобилност:
Интересът расте. Ежедневно. За много кратък период от време ние имаме регистрирани над 4 000 потребители.

Регистрацията става по електронен път за няколко минути. Апликацията се изтегля, а предоставените лични данни са защитени. Процесът на одобрение се случва до един час. Апликацията показва най-близките свободни електромобили и заряда им, който отговаря на километрите пробег. Оттам нататък просто се ползва една услуга с два клика на вашия смартфон и нищо повече. Изключително удобно, спирате безплатно в синя и зелена зона. Възможно най-идеалния вариант - плаща се само за времето, през което колата се ползва. Колко струва ли? Минималната цена, която трябва да заплатите, за да ползвате нашата услуга, е 3 лева и 48 стотинки, което се равнява на 12 минути, тъй като ние тарифираме по 29 ст на минута.

Не сте длъжни да зареждате колата, но е препоръчително, ако я ползвате по-дълго. Ограничения във времето за наем няма. А зареждането е напълно безплатно в системата от близо 30 станции. Бързите осигуряват над 100 километра пробег за броени минути, а по-малко бързите за час-два вливат ток, достатъчен за всеки преход из столицата. Изрично молим нашите потребители да не оставят автомобилите под 10 км заряд. Има достатъчно много точки зарядни в София, които те напълно безплатно могат да използват. Иначе колата може да бъде оставена на удобно за клиента място във всяка зона, отбелязана с бяло на апликацията. Ние имаме фит-мениджъри, които ежедневно обикалят София. Те се грижат за тези автомобили. Те ги зареждат, те ги чистят, те ги проверяват. Чудесен повод хората да забравят за личните си коли в натоварения център. Онези, които са опитали, вече са наясно с неочаквано многото екстри.

СТЕФАН СПАСОВ, изп. директор на компания за електромобилност:

Не е имало случай, когато някой да се качи на електромобил и резултатът да не е над очакванията му като преживяване. Това го казвам с ръка на сърцето.

Но има и проблем - след шофиране на електромобил на човек не му се сяда зад волана на друга кола. Добре поне че възможностите се увеличават. Догодина споделените ел-коли ще бъдат 100. А ако всичко върви, както се казва, по ток и жица, след две до три години те ще бъдат вече 300.