Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на питейна вода по света - поне според създателите им. Съоръженията обезсоляват морската вода и единственото, което е необходимо, за да се задейства процеса в тях, е слънчева светлина.

инж. ЛОРА СТАНК: Да, в сферата се поставя морска вода. Под въздействието на слънчевите лъчи и топлина, тя започва да се изпарява. В резултат на което се получава конденз по стените и дестилираната вода се отделя на дъното.

Идеята се появила преди десетина години, като прототипът наподобявал по-скоро купа за салата. След много проучвания и опити, изобретателите открили правилната форма, материали и съотношение.

инж. ЛОРА СТАНК: В началото опитвахме с по-леки материали, за да е по-лесна поддръжката. Но това се оказа проблем, защото сферите не бяха достатъчно здрави и се топяха от слънчевата светлина. С лъчите, които огледалата на дъното отразяваха, се постигаше много висока температура, а леките материали не бяха достатъчно издръжливи.

30 години живот - толкова е трайността на сферите. Те са с диаметър един метър и вече експериментално се тестват край френското крайбрежие.

ТИЕРИ КАРЛЕН, директор на компания на морски технологии: Това е може би най-евтината произведена питейна вода в света. Системата струва няколкостотин евро и изградена така, че да издържи поне 30 години. Така че цената на един литър е няколко евроцента.

Френските изобретатели са убедени, че следващите двайсетина години изобретението им ще намери своята пазарна ниша. Поръчки вече не липсват. Парк със стотици сфери ще бъде изграден в Абу Даби.

ТИЕРИ КАРЛЕН, директор на компания на морски технологии: Работим и с Южна Африка, която изпитва огромен недостиг от питейна вода. Властите искат да изградят парк от 100 000 сфери, който да осигурява питейна вода на цял град.

Според създателите в сферите може да се пречиства всякаква вода. Предимството на метода е, че високата температура убива микробите и бактериите.