Зимата постоянно напомня за капризите си. Термометрите сякаш напук са решили да поставят минусови рекорди. А пък снегът като че ли наваксва заради необичайно топлите зимни дни. Не се потискайте. Сега е моментът да сбъднете несбъднатите си детски мечти.

Житейска философия при тежки метеорологични условия, разработена от един дърводелец в Южна Полша. Теорията тук прераства в практика - сред огромните преспи сняг. Целта на занятието е построяването на иглу.

Грегор Карбовски: Строя иглу. Има толкова много сняг. Беше до кръста, когато започнах да го изграждам.

Като дете Грегор мечтаел да си построи иглу. Заради оскъдния сняг или пък заради липсата на достатъчно умения, детството на Грегор отминало, без той успее да построи желаната снежна къща.

Грегор Карбовски: Вече съм дорводелец. Имам голямо въображение, така че този път нещата потръгнаха.

Грегор вече строи второто си иглу. В него ще има мебели и то ще събира десет души.

Погледнато с очите на естета, изграждането на иглу наподобява произведение на изкуството. Снежна архитектура, която ще бъде заличена от първите по-силни лъчи. От чисто прагматична гледна точка, умението за издигане на стени от снежни блокове може да осигури така необходимата преграда между човека и студа навън. Казват, че борбата срещу огъня понякога се води с огън. Защо тогава снегът да не помага срещу сковаващия мраз?