Да пребориш мрака с енергия от отпадъчни суровини. 420 хиляди лампички в Токио грейнаха с електричество от използвани готварски мазнини.

Хаиме Нарита, организатор на инициативата: Събираме използвани мазнини, пречистваме ги и ги превръщаме в биогориво. А след това ги използваме за генератора, с който работят LED светлините.

Резултатът е светеща вишнева градина. Но не само разкрасяването на парка била целта на създателите на проекта. Те искали да накарат хората да се замислят за ефективното използване на енергия.

Хаиме Нарита, организатор на инициативата: Създадохме този светлинен проект заради липсата на електричество след аварията във Фукушима през 2011. Искахме да покажем, че можем да произвеждаме и да използваме енергия и на местно ниво.

Нарита и неговият екип открили алтернативата в използваните мазнини. Оказало се, че в Токио има достатъчно от ресурса. Годишно там се използват около 45 милиона тона мазнини.

Маконо Киношита: Наистина идеята е страхотна - да се създава енергия от ненужни продукти.

Освен това, организаторите искали да направят повече хора съпричастни към този процес. За това започнали да събират използвани мазнини от местни ресторанти и домакинства.

Тайсуке Мияхара: Бях много впечатлен да видя града осветен от мазнините, които сме използвали.

Сакури в пълния си блясък - не през пролетта, а в зимна нощ. Човекът е способен да преобрази природата и в добрия смисъл, като цената на красотата е с минимален въглероден отпечатък.