Мръсният въздух ви е стегнал здраво за гърлото. Хватката става все по-силна и здрава.

Усещане, което не ви пуска с дни. Тогава си мислете за сочна свинска пържола. Или по-добре направо я изяжте. Рецептата е южнокорейска.

- Така съм чувал от майка ми, че свинското помага. За това винаги ям свинско, когато замърсяването на въздуха е по-голямо.

- Усещам как мазнината от месото буквално изчиства праховите частици от гърлото ми.

Методът е изпитан от миньорите и се приема с огромна доза доверчивост сред южнокорейците.

- Няма доказателства, които да потвърждават това твърдение. Това е местна легенда.

Учените може и да не откриват връзка между замърсяването на въздуха и свинското месо, но статистиката е красноречива. При високи нива на мръсен въздух в Южна Корея продажбите на свинско скача с над 5 процента.

Другите печеливши са търговците на маски и въздушни филтри. Оказва се, че в Южна Корея, където в почти всяко семейство и домашен любимец на мода са и маските за кучета.

- Той трябва да се разхожда много. Нямах друг избор, освен да му сложа и на него маска. Да, знам, неудобна е, но се надявам да свикне.

Дали маската ще се превърне в ежедневен аксесоар на бъдещите общества? Вяротно, поне що се отнася до дните, в които нивата на праховите частици са много високи. А дали сочните свински пържоли ще бъдат лек срещу замърсяването? Отговорът е в ръцете на учените...