Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са в изобилие. Странна симбиоза, която природата е постигнала и чиито правилата местните хора умело следват. Енергията в недрата на земята там е толкова много, че енергийните нужди на района отдавна са задоволени.

Индриди Еинарсон, директор на геотермална централа: Не очаквахме оттук да потече гореща вода. Беше пълна изненада. Геолозите, които бяха с нас, просто стояха и гледаха. Когато отворихме дупката, от нея изхвърча вода 20 метра нагоре.

Всяка секунда от гейзера бликат 30 литра вода с температура около 110 градуса. Но дори и през зимните месеци се използва едва 1/5 от това количество.

Индриди Еинарсон, директор на геотермална централа: За какво използваме тази вода ли? Например за селското стопанство, за туризма.... Ние имаме хотел наблизо и го захранваме с водата оттук. При нас тя достига с температура около 65 градуса по Целзий. Използваме я за басейните и джакузито в хотела.

Горещата вода се подава по 45-километров тръбопровод и осигурява енергия, достатъчна за нуждите на 40 клиенти. По-голям пренос, обаче, от компанията не планират да правят.

Индриди Еинарсон, директор на геотермална централа: Преносът на вода на големи разстояния струва скъпо и икономически не е изгоден.

А гейзери в Исландия има на много места. Освен големите геотермални централи, в страната има над 260 кратери, от които тече гореща вода. За това и статистиката не е изненадваща.

0,1 процента от произведената енергия в Исландия е от изкопаеми горива. Над 73 % - от водни централи. Останалата енергия е геотермална.