Наричат го "един от младите". Поне така се обръщат към него някои от жителите на Сеуло. Малко селце на италианския остров Сардиния. Луиджи е на 95. Но времето сякаш го е подминало. Със завидна енергичност той продължава да се грижи за лозето си.

Луиджи Карта: Ето, това е силата на навика. Тук съм почти всеки ден. А когато бях малко по-млад, изкарвах по 7-8 часа на ден.

Сеуло е мистериозно място. Поне що се отнася до възрастта на обитателите му. Тук е пълно със столетници. И така е от незапомнени времена.

В Сеуло живеят около 900 души - една-трета от тях са прехвърлили вековната възраст. Загадка, която учените отдавна се опитват да разгадаят. Според някои продължителността на Други пък обясняват феномена със Средиземноморската кухня или пък с "колективно здраве", което се постига чрез силните връзки в семейството и общността. За хората от островното село, обаче, тайна няма. Важно е да следваш сърцето си.

Катериана Моа, 100 години: Винаги, когато имате възможност да се смеете - правете го. Но не трябва да избягвате и плача. Плачът е важен... Така аз разбирам живота.

За един от най-известните познавачи на дълголетието - доктор Джовани Пес, продължителността на живота все по-силно се влияе от чистия въздух. В Сардиния той е в изобилие. В Сеуло вредните емисии са сведени почти до нула.

Д-р Джовани Пес: Тук ветровете са много силни. Както знаете, ветровете отвяват всички вредни микроби и бактерии. Резултатът е, че тук има много по-малко инфекции в сравнение с други места.

Факт, който поставя Сардиния в списъка на "Сините зони". Така наричат районите с дълголетници. В света има четири - Япония, Коста Рика, Гърция и Сардиния. Общият им показател е, че са ветровити зони. Но всяка има и специфични фактори - вода, храна и начин на живот, които дават повод за подробни проучвания.