През 70-те години на миналия век те направиха велосипедна революция за пример. Холандците. И в частност - жителите на Амстердам. Сега са на път да извършат нещо като електрически преврат. При това - с идеална цел. Прочистване на въздуха в големия град.

Управата на Амстердам отсече - до 2030 година всички бензинови и дизелови превозни средства в най-големия град в Нидерландия. Следващото десетилетие трябва да намери начин да се справи с тревожно високите нива на замърсяване на въздуха, отчитани сега в района. Изследванията сочат, че основен виновник за тях е трафикът. Нивата на азотен диоксид и фини прахови частици, наричани ненапразно „тихият убиец", надвишават сериозно европейските норми в Амстердам и Ротердам през миналата година.

Как, обаче, ще протече тихият преврат, който трябва да елиминира тихия убиец до 2030 г.? Общинските власти са категорични: чрез замяна на всички замърсяващи автомобили, автобуси, лодки, корабчета, мотоциклети и мотопеди с електрически. В първия етап от процеса до 2020-та година достъпът до града ще бъде забранен за всички коли, произведени преди 2005 г. До 2022 г. подобна мярка ще бъде приложена спрямо всички замърсяващи автобуси и таксита. До 2025 г. пък Амстердам ще стане недостъпен за лодките и мотоциклетите с конвенционални двигатели. Същевременно броят на зарядните станции ще се увеличава, като целта е той да достигне 23 000.

"Зелена светлина": Електрически автомобил без батерии

"Зелена светлина": Електрически автомобил без батерии

Малка, маневрена здрава... Кола, която е на път да преобърне представите за превозни средства. Автомобил, задвижван от водород. Не че идеята е нова, н...

Редовният глас на недоволството вече се надига. В общи линии критиките съдържат едни и същи обвинения: че електрическата промяна ще окаже натиск върху хората с ниски доходи, които не могат да си позволят по-скъпите засега електрически превозни средства. Само че авторите на тихия преврат са направили точни изчисления - че през следващите десет години цената на електромобилите и малките електрически превозни средства ще пада и ще се изравнява с тази на сегашните коли и мотопеди. А най-солидният аргумент остава извън технологиите. Той е свързан с живота, от който жителите на Амстердам сега губят средно по година заради мръсния въздух.