Слава Богу, тук човекът няма никаква намеса. Цветовете са напълно естествени и са резултат от отлагането на специфични седименти. Мястото е в Перу, на 5200 метра надморска височина. Местното му название е Виникунка. Но през последните години то се прочу извън границите на страната като Планината на дъгата или Цветната планина.

Подобни колоритни образувания има и на други места по света. Срещат се в Съединените щати, Канада и Китай. Само че Виникунка притежава особения суров чар на Андите. Тя привлича непрекъснат поток от туристи. Огромният интерес към цветната забележителност не е променил особено района край Куско, който си остава див и труднодостъпен.

Пъстрата феерия изисква няколкодневен преход пеша или на кон. Друг път до планината няма. Колите и големите населени места остават надалеч. Тук е царството на ламите, вятъра, ледниците и скалите. Местните водачи знаят откъде се откриват най-красивите гледки към Виникунка. Естествените площадки за наблюдение често се изпълват с хора. Ето защо онези, които искат да се насладят на пейзажа в уединение, тръгват по тъмно към последния етап от пътя до Планината на дъгата.

Усилията получават награда, която очите и съзнанието възприемат жадно и дълго. Изисква се време сетивата да привикнат към неочакваните преливки от лилаво до тюркоазено, кафяво и златисто. Присъствието на туристи в района засега не оказва значително влияние на планината. Веднъж достигнали дотук, хората не смеят да нарушат величествената красота с каквито и да било отпадъци. А за останалите изхвърлянето на боклуци е строго забранено.