Търсенето на връзка между уиски и енергията винаги е вдъхновявало почитателите на питието. Говори се, че веднъж Маргарет Тачър посъветвала личната си асистентка да посяга към уискито, за да има повече енергия. Желязната лейди може и да е права. Уискито крие енергия, която може да задвижи дори автомобил. Доказаха го учени от Университета в Единбург. Те заместиха бензина и дизела с ... остатъци от производството на уиски.

МАРТИН ТАГНИ, собственик на компания за енергия от ВЕИ:

Използвахме обикновена кола, напълнихме резервоара с горивото от остатъчни материали от производството на уиски и тя потегли. Възможностите за производство на такъв вид биогориво наистина са огромни.


Биобутанолът се получава от остатъците от ечемик и дрождите след дестилацията. Този вид алкохолно гориво не налага промени в двигателя на автомобила.

МАРТИН ТАГНИ, собственик на компания за енергия от ВЕИ:
Процесът на ферментация е известен отдавна. Ние просто се обърнахме към миналото, за да съчетаем процеса с новите технологии.


В Шотландия при производството на уиски остават около 750 хиляди тона остатъци от ечемик и около 2 милиарда литри дрожди. Досега те се смятаха за отпадък. Но с формулата за биогориво вече не се налага утайката от производството на питието да се трупа и да се извозва като ненужен продукт.

МАРТИН ТАГНИ, собственик на компания за енергия от ВЕИ:
Това е възможност да създадем една екологична и икономически устойчива индустрия, която може да се развива навсякъде по света.

Плановете се следващата година в Шотландия да заработи завод за гориво от остатъците след дестилацията на уиски. Според изчисленията там ще произвеждат около 50 милиона литра биобутанол годишно. Достатъчно, за да развесели двигателите на колите, като спести на въздуха немалко вредни емисии.