Говорещият с дървета. Това не е човек, почитател на горските бани или от онези, които прегръщат дървета. Това е уред, който умело разчита езика на растенията. Инструмент, който следи "здравословното състояние" на горите.

Антонио Брунори: Това е детектор, който трансформира, нека ги наречем еко-психологичните сигнали, които изпращат растенията - като растежа, поглъщането на въглероден диоксид, движението на течности от корените към листата в научна информация. Това означава, че всяко растение може да ни съобщи как му влияе климатът.

Какво казват дърветата ли? Какво ли не! Като например как им въздейства промяната на температурата, сушата или пък ветровете. Информация, която определено може да помогне за опазване на горите.

Антонио Брунори: Човечеството се намира в исторически момент. Учените отдавна предупреждават - Внимавайте, горите вече не са в състояние да абсорбират въглероден диоксид, както досега. Достигната е пределната точка.

За да бъде разгадан езикът на дърветата е необходимо само уредът да бъде поставен на ствола им. Устройството се захранва от соларни панели.

проф. Рикардо Валентини, директор на Средиземноморския център за климатични промени: Уредът изпраща данните чрез радио сигнал, свързан към рутер. Оттам информацията се предава през Интернет към Облака. Така че информацията може да бъде изпратена от много голямо разстояние, без да е необходимо да има безжичен интернет в гората.

Говорещият с дървета вече улавя езика им в гора в италианската провинция Перуджа. Там са монтирани 36 устройства.

Рикардо Валентини: Не трябва да забравяме, че гората е общност от много дървета с различни характеристики. Наричам ги индивидуалности. Ние трябва да изучаваме не само горите, но индивидуалностите в тях.

Първият уред, разчитащ езика на дървета, бил монтиран през 2016 г. На различни места по света вече има поставени над 300 уреда. Амбициите на създателите на "говорещия с дървета" е скоро да започнат да работят около 2000 устройства.