Бейрут. Някогашната „перла в короната“ на арабския свят. През 80-те години на XX век историята реши драматично да промени славата на ливанската столица. Опустошителните войни я превърнаха в нещо много по-различно от перла. А след това дойде редът на слаби управници.

От няколко години Бейрут оглавява класацията за най-мръсния град в света заради решение на правителството да затвори основното сметище, без да има изградено алтернативно. Така отпадъците завладяха града.

Една организация обаче реши да внесе свои промени в западналия градски пейзаж. Поне до някаква степен. Чрез мобилно приложение велосипедисти с електрически колела събират отпадъците. Условието е да са изхвърлени разделно.

Джордж Битар, основател на движението "ЖИВЕЙ, ОБИЧАЙ, РЕЦИКЛИРАЙ": Целта на проекта е по-скоро да накара хората да рециклират. Това, което се иска от тях е да съберат всичката пластмаса, кенчета и хартия в един плик и да натиснат бутона на апликацията си. След 30-40 минути велосипедистът с електрическото колело идва на техния адрес и взема торбата.

Мобилното приложение е безплатно. Трудно и борещо се със скептицизма, то набира все по-голяма популярност сред жителите на Бейрут.

Зейна Самара, домакиня: Преди не рециклирахме, но откакто стана боклучената криза, решихме, че ние трябва да направим нещо, за да се реши проблемът.

Условието на мобилното приложение е, че едно домакинство може да предава по два чувала с отпадъци наведнъж и по четири на месец. Може и да е малко, но експериментът дава резултати.

Този път дойдох сам да изхвърля отпадъците, защото са много. Иначе се обаждам на велосипедистите.

В Бейрут събирачите на отпадъци на колела вече са 60. От организацията, създала проекта, са убедени, че през следващите месеци ще се появят още много доброволци и че най-после политиците ще чуят отчаяните възгласи на жителите, че градът вони.

Медицинската статистика вече се произнесе - откакто е избухнала боклучената криза, в замърсените зони на ливанската столица значително са се увеличили случаите на респираторни и кожни заболявания.