В търсене на перфектната светлина - такава, че и най-изтънченото око да долови скритите нюанси в произведенията на изкуството, такава, че лампите и прожекторите да изкарат наяве най-доброто от картините и скулптурите...

Това се случва в галерия "Кредо бонум". Наскоро тя се сдоби с ново осветление, което спестява 70 процента от разходите за ток спрямо предишното, но вдъхва и нов живот на изложбите. Пред тях се разкриват много възможности. Каква е тайната на новите впечатления за посетителите?

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на галерия "Кредо бонум": По-балансирана и приглушена осветеност, която избягва острите сенки, големите дисбаланси в светлината, придава мекота и в същото време едно много по-точно цветопредаване и приятно възприемане на произведенията, без да ги изостря като цветност и като графика въобще по стените.

Подобно осветление се използва в Райхмюзиум в Амстердам, разказва Весела. И напомня за едно от големите му достойнства - да се съчетава с естествената светлина. В галерия "Кредо бонум" има оберлихт - тоест постоянно естествено осветление отгоре, което се променя в различните часове и сезони. Новото осветление успява да следи тези промени. То отговаря и на изискванията за различните видове произведения.

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на галерия "Кредо бонум": Бих казала, че си е истинско произведение на изкуството да осветиш произведение на изкуството.

По-малките осветителни тела притежават специфични филтри, предназначени специално за осветяване на живопис. Благодарение на тях се избягват нежеланите отблясъци при картините с маслени бои. Прожекторите пък приковават погледа върху скулптурите. Те имат и важна роля за отделни обекти или по време на организирани събития в залата.

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на галерия "Кредо бонум": Можем да използваме и само дежурното неоново осветление, за да придадем една много по-голяма светлост на помещението, или пък ако имаме обект или текст на стената, можем да изберем да пуснем само един от прожекторите, по-силен например.

Това е и другото голямо достойнство на осветлението в галерията. На сравнително малка площ то съчетава презентации, изложби и разнообразни събития. Такива има заложени много в репертоара на галерията за 2018-та. А акцентът в тях ще бъде представянето на млади български автори.