Почитател сте на пържолите? Е, тогава сигурно ще сте разочарован, защото кулинарната тенденция е през следващите десетилетия стековете да са вегетариански и да се правят на 3D принтери.

Точно така... бавно. Фибра по фибра, докато се достигне желания обем.

Джузепе Сционти, основател на компания за храни: Това е нов вид месо. Месо на растителна основа. Ние създадохме първата пържола с 3D принтер.

Какво съдържа растителната пържола? Протеини от ориз и грах. За да се получи желаната консистенция, към тях са добавени фибри от водорасли.

Джузепе Сционти, основател на компания за храни: Съставките са подбрани така, че да имат подобни вкусови и хранителни характеристики като месото.

Принтирането на една пържола отнема половин час. След това тя се готви по почти класически рецепти. За ентусиастите чакането си заслужава.

Засега принтерът изработва само говежди пържоли. Създателите на принтираната храна се надяват скоро да започнат да правят вегетарианско „пилешко филе" и растително „филе от риба тон".

Джузепе Сционти: Искаме да правим по няколко килограма на ден, за да можем да продаваме пържолите на ресторанти.

Кулинарните традиционалисти могат да си отдъхнат. Технологията все още е много скъпа, така че засега познатите пържоли остават в менюто. Принтираната храна обаче се очертава като надеждно решение за проблема с прехраната, който се очаква да достигне своя пик в средата на XXI век.

Оказва се, че към постоянно нарастващото население се добавя и тенденцията към увеличаване на човешкия апетит към месото. През 60-те години на миналия век средностатистическият човек е консумирал по 21 килограма телешко месо годишно. През 2007 година консумацията е скочила до 40 килограма на година.