Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала с бетонните сгради. Симбиоза, постигната от италианския архитект Стефано Боери.

Създател на Вертикалната гора в Милано - градски оазис, който преобръща представите за строителство.

Стефано Боери, архитект: Намираме в уникален етап от човешкото развитие. Едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени е залесяването. Това е един от най-ефикасните методи за борба с климатичните промени. Така ние борим дявола на собствената му територия - градовете. Те са най-големите жертви на климатичните промени. Но ние можем да ги променим като използваме въглеродния диоксид за наторяване. Да абсорбираме въглероден диоксид, за да произвеждаме кислород. Това е един конкретен проект, доста ефективен и мога да кажа - демократичен, защото всеки може да засади дърво.

Боери завърши вертикалната гора през 2014-та година. Целта му беше не само да подобри качеството на въздуха в района, но и на хората от комплекса.

Симона Пици: Растенията правят въздуха много по-свеж. Те привличат слънчевите лъчи и топлината. Не ми се налага да включвам климатика.

Климатиците стават излишни, след като 800 дървета, 4 500 храсти и 15 хиляди растения осигуряват сянка и прохлада.

Сградата-гора може да абсорбира около 30 тона въглероден диоксид годишно. В нея са намерили убежище над 20 вида птици.

Стефано Боери, архитект: Има и много други предимства, които са неизмерими - но според наличието на зелени растения и дървета е много важно за психилогическото състояние на хората. Доказано е. Това е като екосистема, в която различни видове живеят заедно - хора, растения. А растенията са един изключителен свят, пълен с птици, насекоми. Той постоянно се променя и това е невероятно. И най-хубавото нещо на тази сграда е, че тя се променя всеки ден, всеки сезон, всяка година.

Амбициите на властите в Милано са да направят града по-зелен. До 2030-та година зелените площи там трябва да бъдат увеличени с 20 процента. Ще се появят нови паркове. Планирано е природата да се настани трайно върху изоставени жп релси и по покривите на обществени сгради.

А архитект Боери не спира да се опитва да намести зелените растения сред бетонните сгради. През 2022 г. ще се появи и най-голямата терапевтична градина в Европа. Парк с размерите на футболно игрище върху покрива на една от болниците в Милано.