Той обича да е на върха. Буквално. Плоскостта на живота по хоризонтала не му допада; предпочита вертикалните пространства. Покорява ги повече от 4 десетилетия. Супергерой в човешки образ или човек със свръхестествени възможности. Или просто човек със страст към живота. Ален Робер - французинът, когото всички наричат Човека паяк.

Ален Робер: За мен катеренето е страст, това е начин на живот. Започнах да се катеря, когато бях на 11 г. Скоро ще стана на 55. Дали ще спра някой ден да се катеря? За мен този въпрос не съществува. Докато не се разболея тежко и не мога да продължа с катеренето, никога няма да се откажа.

За колко време може да бъде изкачена 190-метрова сграда? Човекът-паяк се справя за около час. И то без предпазни колани.

Невероятно е! Наистина е невероятно как успява да премине от етаж на етаж. Не мога да разбера как го прави, как успява да задържи краката си на прозорците.

Обича да ходи по ръба на сградите, а и на закона. Покорил е над 150 небостъргача. Арестуван е десетки пъти.

Той все повтаря, че до края на живота си ще се катери.

Обвиняват го, че е превърнал живота си в спектакъл, но за Ален Робер това е начин не само да покаже на света уменията си, но и да усети себе си и живота.

Ален Робер: Докато имам сила да се катеря, ще го правя.

Ален Робер не е поредната успешна история. Той отдавна се е издигнал над успехите на хората, затворени в сградите, които изкачва. Човекът паяк не престава да се радва на онова, с което природата е надарила всички хора - възможността да се движат и да развиват способностите си.