Властелинът на ветровете. Антъни Хау. Повече от 30 години той умело улавя поривите на вятъра, за да „вдъхне“ с тях живот на металните си скулптури. Творец, който смело прекрачва границите на изкуството и навлиза в науката, за да използва силата на енергията.


Хау е художник. Но споделя, че не понася статиката, не харесва „липсата на жизненост“ в изкуството. За това започнал да прави кинетични фигури. Казва, че когато твори, единствената му цел е да успее вдъхне живот в скултурата, да я задвижи, за да може тя да заживее свой собствен живот.

Хау е създал стотици фигури. Пръснати са в различни краища на света. Изглеждат красиво, хипнотизиращо.... Но създаването им изисква много работа и знания. Необходими са и много тестове, за да е сигурно, че скулптурите ще издържат при силни ветрове.

Понякога Хау ги завързва на колата си и кара с бясна скорост, за да провери какво могат да понесат металните фигури.

„Можеш да поставиш метално парче и на масата, но със сигурност вятърът ще го събори. Zа да направиш изкуство, да накараш металните парчета и вятъра да съжителстват, за това се изисква много работа“, споделя творецът.