НОВИНИ

Зелена светлина за едновневна и тримесечна винетка

Еднодневната и тримесечната винетка са получили подкрепата на депутатите от комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Промените са по предложение на депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт и ще бъдат разгледани и в зала. От Агенция пътна инфраструктура обаче не са съгласни.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова Виктор Дремсизов
17:26, 25.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Предложението е краткосрочните винетки да важат за летния сезон, когато пътуванията се увеличават многократно.

Петър Славов - Реформаторски блок: "Смисълът е да се въведе така наречената сезонна винетка. В случая става дума за тримесечна винетка, каквато в момента няма и каквато по наше проучване така се подкрепя въвеждането на такава винетка близо повече от 90 % и повече процента от анкетираните.

В момента шофьорите трябва да си купят годишна или едномесечна винетка. Според депутатите, предложили промените, това излиза прекалено скъпо. От Агенция "Пътна инфраструктура" не са съгласни с идеята за нови винетки.

;

Според тях това е нерентабилно и в нито една страна членка на ЕС не са предвидени и въведени такива винетни такси.

Петър Славов - Реформаторски блок: "Те твърдяха, че подобна винетка нямало в ЕС в държавите, че директивата ги ограничавала да въведат такова нещо, което също се оказа, че не е вярно, защото например в съседна Румъния има такава тримесечна винетка. Тя е доста популярна. В Австрия примерно има двумесечна, в Словения има шестмесечна и т.н. Очевидно и директивата не е пречка. Въпрос е на добро желание и политическа воля бих казал".

Предстои предложението да се разгледа и в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смяна на председателя на Агенцията за закрила на детето
Смяна на председателя на Агенцията за закрила на детето
В Благоевград  бе открита изложба живопис на Петър Джельов
В Благоевград бе открита изложба живопис на Петър Джельов