НОВИНИ

Зелена светлина за големи инфраструктурни проекти в Пловдив

Зелена светлина и финансиране през 2018 година за няколко от замразените големи инфраструктурни проекти в Пловдив. Сред тях са изграждането на втори гребен канал и реконструкцията на стадион "Пловдив". Обектите са включени в програма за управление на общинските спортни имоти, която трябва да бъде приета от местния парламент.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
06:55, 05.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

28 години най-големият стадион в Южна България не е реновиран. Сега той ще бъде реконструиран по проект, за който са осигурени 600 хиляди лева. Работата по отделните архитектурни части на спортния комплекс, ще даде представа и колко пари ще са необходими за завършването му.

Георги Титюков – зам.-кмет на Пловдив: Като съберем тези количествено стойностни сметки, ще може да кажем дали завършването ще струва 20, 30, 50, 70 млн. лева, тъй като за това се води голям спор. Едните казват 20, други - 70 млн. лева. Надявам се през 2018 година да си отговорим на въпроса колко ще струва завършването на стадион Пловдив и то с голяма точност.

Втория гребен канал също е включен в приоритетните проекти на Пловдив. Той ще бъде част от новия екопарк „Марица”. Гребната база е едно от най-предпочитаните места за отдих на пловдивчани и затова хората искат да го съхранят.

Ованес: А тука половината ден прекарвам, тука значи в момента е най – чистия въздух в Пловдив.

Даниела: Това место е приятно с това че си сред природата, като направят такива съоръжения те част от гората секат.

Между 4 и 7 млн. лева ще струва вторият гребен канал. Но изграждането му ще върви паралелно с мащабна залесителна кампания.

Четиригодишната програма за залесяване на екопарк „Марица“ е за 4 милиона и 200 хиляди лева. В общинския бюджет за 2018 година ще бъдат заложени около 800 хиляди лева. Освен дублиращия гребен канал се предвижда още изграждането на изкуствено езеро с 16 острова за гнездене на редки и защитени птици, а също така и множество атракции за посетителите. За тези обекти се очаква през март решение на Върховния административен съд.

Георги Титюков – зам.-кмет: Най-общо е преценката на РИОСВ, че трябвало да се върви към голям ОВОС – оценка за въздействие върху околната среда, това естествено ще се случи през тази година.

През тази година започва и строителството на нов модерен плувен басейн в Пловдив. Проектът е за 11 милиона лева, а съоръжението ще отговаря на стандартите за провеждане на големи международни първенства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 жертви на лошото време в САЩ
17 жертви на лошото време в САЩ
Премиерите на България и Ирландия обсъждат бъдещето на ЕС
Премиерите на България и Ирландия обсъждат бъдещето на ЕС